Skip to main content
Nieuws

Aardwarmte bespaart 50 miljoen kuub aardgas in IJsselmuiden

By 13 februari 2023februari 14th, 2023No Comments

Aardwarmte is een duurzame bron van warmte. Het ligt opgeslagen in bodemlagen in de diepe ondergrond, ook in de gemeente Kampen. Door de hete aardkern wordt die warmte continu aangevuld. Daarmee is het een belangrijk onderdeel van de energietransitie.

In IJsselmuiden ligt die warmte op ongeveer 2 kilometer diepte in een watervoerende laag. Die laag is ongeveer 75 graden Celsius en uiterst geschikt om tuinbouwkassen te verwarmen. Tien jaar geleden zijn drie tuinders uit Koekoekspolder begonnen om die warmte te gebruiken voor het verwarmen van hun kassen. In 10 jaar tijd wisten zij op die manier meer dan 50 miljoen kuub aardgas te besparen.

In 2022 hebben ze hun project verder uitgebreid en nu kunnen ze tot 10 miljoen kuub aardgas per jaar besparen. Daarmee wordt 35 hectare tuinbouwkas verwarmd en daar groeien nu duurzame komkommers, paprika’s en tomaten. In de toekomst kan ook een deel van de huizen in IJsselmuiden op die manier duurzaam verwarmd worden.

Onlangs bestede de RTV IJsselmond Courant aandacht aan dit unieke verduurzamingsproject in IJsselmuiden, klik hier voor het artikel.