Op 20 november 2018 werd de stichting ter verduurzaming van de glastuinbouw in Koekoekspolder opgericht. Het bestuur van de stichting bestaat uit René Veenendaal, Wilbert van den Bosch, Ben Reuvenkamp, Kees Vahl en Rick Grootscholten. De laatste 2 personen zijn ook betrokken bij het aardwarmteproject dat reeds in 2011 begonnen is met verduurzaming van de energievoorziening in Koekoekspolder, middels de bouw van een aardwarmtebron. Daarnaast zijn de heren Vahl en Reuvenkamp betrokken bij de bouw van de houtcentrale die momenteel in het gebied gebouwd wordt. René Veenendaal heeft veel ervaring met het organiseren van duurzaamheidsprojecten.

Bestuur ter verduurzaming Koekoekspolder

Een van de sprekers, tijdens de openingsceremonie van de stichting, was Radboud Vorage. De heer Vorage is sinds 2010 projectdirecteur van het aardwarmteproject dat gegroeid is van 2 afnemers in 2012 naar 6 afnemers in 2018. Naast een aardwarmtebron beheert Aardwarmtecluster ook het eerste duurzame warmtenetwerk in het tuinbouwgebied. In de afgelopen 6 jaar is door de toepassing van aardwarmte het gebruik van aardgas op de aangesloten tuinbouwbedrijven met in totaal 28.000.000 miljoen kuub afgenomen. Dat resulteerde in een reductie van CO2-emissie ter grootte van 50.000.000 kg. Ook de komende jaren wil Aardwarmtecluster verder gaan met de ontwikkeling van aardwarmte en de energietransitie in Provincie Overijssel.