Initiatiefnemer Radboud Vorage, projectdirecteur bij Aardwarmtecluster BV, sprak onlangs met de pers over het uitbreiden van het aardwarmte project. Het is de bedoeling om eind volgend jaar een extra productiebron te gaan boren. Volgens Vorage is de vraag naar aardwarmte in het gebied sterk toegenomen. In die vraag kan alleen voorzien worden als er een extra bron komt.

De tweede bron komt naast de sinds 2012 werkende bron, aan de Hartogsweg in IJsselmuiden. Vorage: “Het boren duurt ongeveer zes weken en gaat 24 uur per dag door. Met de boor wordt een rond gat met een diameter van ongeveer 40 centimeter, tot een diepte van bijna 2 kilometer geboord. Daar gaat een dubbele stalen buis in, zodat de vloeistof zonder de tussenliggende lagen aan te tasten, omhoog gehaald kan worden.” De extra put is jaarlijks goed voor een hoeveelheid aardwarmte dat gelijk is aan vier miljoen kuub aardgas, het verbruik van 2500 woningen.

Volgens Vorage wordt momenteel hard gewerkt aan het uitwerken van het plan voor de nieuwe bron en worden er verschillende vergunningen aangevraagd. Ook is al een boorbedrijf vastgelegd die een elektrische boortoren heeft. Door de boortoren met elektriciteit aan te drijven zal deze voor veel minder geluidsoverlast zorgen. Daarvoor moet er wel een aansluiting op het elektriciteitsnet gemaakt worden. Vorage kan daarbij rekenen op[ de steun van Enexis, die verantwoordelijk is voor het beheer van het elektriciteitsnet.