Nieuws

Standaard duurzaam putontwerp aan SodM aangeboden

By 15 maart 2021 december 4th, 2021 No Comments

In 2020 en 2021 is door Geothermie Nederland en EBN (Energie Beheer Nederland) gewerkt aan een specifieke industriestandaard voor het putontwerp bij geothermie projecten. Omdat geothermie wezenlijk anders is dan de winning van aardgas was het belangrijk om voor de winning van aardwarmte een specifieke standaard te ontwikkelen. Ook de ervaringen van het geothermie project in Koekoekspolder zijn in deze industriestandaard verwerkt.

Tijdens de ledenbijeenkomst van Geothermie Nederland op 11 maart jl. overhandigde Radboud Vorage de Industriestandaard Duurzaam Putontwerp aan Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal bij SodM. Radboud: “Deze industriestandaard is een mijlpaal voor onze sector. We hebben ook goed geluisterd naar de zorgen van de verschillende belanghebbenden zoals SodM en de water winsector. We blijven als sector natuurlijk continu innoveren en de industriestandaard zal hierin meegroeien”.

Omdat het belangrijk is dat aardwarmte veilig en verantwoord wordt gewonnen, heeft de aardwarmtesector een industriestandaard ontwikkeld voor het ontwerpen van aardwarmteputten. De industriestandaard beschrijft het proces om te komen tot een zo veilig mogelijk en verantwoord putontwerp over de volledige levenscyclus, van ontwerp tot en met ontmanteling. Deze industriestandaard is ook door het project in IJsselmuiden geaccordeerd en zal derhalve ook gebruikt worden bij het ontwerp en beheer van de geothermie putten van Aardwarmtecluster BV.

Voor meer informatie kunt u de bijgevoegde document: Factsheet Industriestandaard Duurzaam Putontwerp raadplegen.