Skip to main content
Nieuws

Wellhead op nieuwe productieput geplaatst

By 15 september 2022februari 14th, 2023No Comments

Na afloop van de boring van de nieuwe productieput (KKP-GT-03) is deze beveiligd met een wellhead. Een wellhead is een zware afsluiter die zorgt dat de put bovengronds volledig afgesloten kan worden wanneer deze buiten bedrijf is. De mijnbouwwet schrijft deze zware afsluiter voor.

Als onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen heeft Aardwarmtecluster haar nieuwe productieput extra zwaar uitgevoerd. Door te werken met deze extra zware afsluiter en dikke stalen buizen kan de put langer mee gaan. Dat is belangrijk omdat het reservoir van waaruit het warme water opgepompt wordt wel 60 jaar warmte kan leveren. Dus dan wil je dat de gebruikte materialen ook lang mee kunnen gaan.

De nieuwe put is ontworpen met een lange levensduur in gedachten. Zo is de diameter van de put groter (35 centimeter) en is hij voorzien van een extra binnenbuis die bovendien nog eens is voorzien van een speciale coating. Hierdoor is de put veilig en kan er makkelijk veel warm water opgepompt worden. Die warmte wordt vanaf eind 2022 gebruikt om tuinbouwkassen van warmte te voorzien. Dan hebben ze veel minder aardgas nodig. Nadat het water is afgekoeld wordt het weer in dezelfde laag in de ondergrond teruggebracht. Dus de waterhoeveelheid blijft in de ondergrond in balans

In december zal deze nieuwe productieput getest worden en dan is definitief bekend hoeveel duurzame warmte er geleverd kan worden.