Nieuws

Ministerie organiseert succesvolle aardwarmte informatiemarkt in IJsselmuiden

By 19 september 2020 No Comments

In 2010 organiseerde het aardwarmtebedrijf van IJsselmuiden de eerste informatiebijeenkomst voor burgers bij De Hoeksteen. Tijdens deze bijeenkomst werden de plannen uit de doeken gedaan voor het eerste aardwarmteproject van Oost Nederland. Een jaar later werd de aardwarmtebron daadwerkelijk gerealiseerd aan de Hartogsweg in IJsselmuiden. Bijna 10 jaar later is reeds 38 miljoen kuub aardgas bespaard. Vanwege de grote vraag naar duurzame warmte vroeg Aardwarmtecluster aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om een extra aardwarmte bron te mogen realiseren. Het ministerie stemde in met het winningsplan voor deze uitbreiding. Op 17 september 2020 organiseerde het ministerie een voorlichtingsbijeenkomst voor omwonende in De Hoeksteen over dit winningsplan.

Voor deze informatiemarkt hadden zich ca. 40 burgers uit IJsselmuiden en Grafhorst aangemeld. Zij konden hun vragen over dit winningsplan stellen aan deskundigen van het Ministerie van EZK, Staatstoezicht op de Mijnen, TNO en aan de eigenaar van de aardwarmtebron. Uit de gesprekken bleek dat veel bezoekers graag wilden weten hoe een aardwarmtebron werkt en waarom die in het tuinbouwgebied Koekoekpolder ligt. De specialisten van TNO gaven uitleg over het verschil tussen gas- en oliewinning en het winnen van aardwarmte. Bij aardwarmte wordt het diepe grondwater opgepompt om er de warmte aan te onttrekken en dan gaat het afgekoelde water direct weer naar dezelfde laag in de ondergrond. Daar kan het door warmte uit de aardkern weer opwarmen. Door deze techniek verandert de druk in de ondergrond niet en blijven de aardlagen veel stabieler.

De medewerkers van het aardwarmtebedrijf konden nieuwe informatie geven aan de bezoekers over de mogelijkheden die aardwarmte biedt om ook woonwijken van duurzame warmte te voorzien. Het ingenieursbureau Qirion heeft daar afgelopen jaar een studie naar gedaan. Het plan voor de warmteleidingen naar woonwijken en het nieuwbouwplan Fuite ligt al klaar. De Gemeente Kampen kan nu het initiatief nemen om te zorgen dat het distributienet naar de huizen gerealiseerd wordt. Het aardwarmtebedrijf kan voor de hoofdleiding en het centrale warmte afleverstation zorg dragen. Op die manier krijgen burgers van IJsselmuiden toegang tot betaalbare en duurzame warmte.