Skip to main content
Nieuws

Productierecord aardwarmte Koekoekspolder in 2021

By 1 januari 2022januari 13th, 2022No Comments

Door de toenemende vraag naar duurzame warmte in het tuinbouwgebied Koekoekspolder was het mogelijk om in 2021 een record hoeveelheid aardwarmte af te leveren. Uiteindelijk werd bijna 180.000 GigaJoule (GJ) aan duurzame warmte afgeleverd. Dat staat gelijk aan de warmte die ontstaat bij de verbranding van 5.684.000 kuub aardgas. Daarmee is er op de aangesloten tuinbouwbedrijven veel minder aardgas gebruikt. De geleverde aardwarmte komt overeen met het warmteverbruik van ongeveer 3.750 huishoudens.

Voor de aangesloten tuinbouwbedrijven was de geleverde aardwarmte in 2021 een welkome invulling van hun warmtevraag. Niet alleen omdat aardwarmte een vorm van duurzame energie is, maar ook omdat de aardgasprijzen aan het einde van het jaar flink omhoog schoten. Dit leverde bij veel andere tuinbouwbedrijven een forse kostenverhoging op, terwijl de aangesloten bedrijven op aardwarmte een veel stabielere warmteprijs betaalden. Duurzaam hoeft dus zeker niet duurder te zijn!

De laatste maanden zijn dan ook diverse vragen bij het Aardwarmtebedrijf binnengekomen van tuinders die ook op de aardwarmtebron aangesloten willen worden. Het betreft vooral biologische bedrijven die hun teelt willen voorzien van duurzame warmte. In 2022 wordt verder onderzocht hoe deze bedrijven aangesloten kunnen worden en dat biedt perspectief om in 2022 weer een nieuw record aan duurzame aardwarmte af te leveren.

Hieronder de grafiek hoe de duurzame warmteproductie van de aardwarmtebron in Koekoekspolder zich ontwikkeld heeft over de jaren heen: