Skip to main content
Nieuws

Diepe boring in Koekoekspolder start in april/mei 2022

By 10 januari 2022januari 14th, 2022No Comments

Aan de Hartogsweg in IJsselmuiden wordt volop gewerkt aan het voorbereiden van de nieuwe boorlocatie. Deze locatie is direct aansluitend gelegen naast de huidige ‘mijnbouwlocatie’. De firma Visscher zorgt voor het grondwerk en het asfalteren van de locatie. Door Netjes uit Kampen wordt een nieuwe beschoeiing aangelegd en Schotanus zorgt voor de betonnen boorkelder. In maart moeten deze werkzaamheden zijn afgerond, zodat de boortoren in april 2022 kan arriveren.

Volgens projectleider Radboud Vorage, loopt sinds het Ministerie van Economische zaken de benodigde vergunning heeft afgegeven, alles op rolletjes. De ervaren Duitse firma Drilltec zal de uiteindelijke diepe boring van put KKP-GT-03 voor haar rekening nemen. De boring zal ongeveer 6-8 weken duren. Gedurende deze periode zullen er wat extra transportbewegingen zijn en ook enige geluidsbelasting. De boring zal zowel in dag als in nachtdiensten plaatsvinden. Voor meer informatie over de boorfirma klikt u hier.

De tuinbouwbedrijven in het gebied staan te springen om duurzame en betaalbare warmte geleverd te krijgen. Vorage vindt het dan ook jammer dat het Ministerie van Economische Zaken zoveel tijd nam om tot de uiteindelijke goedkeuring te komen, temeer omdat in het gebied al 10 jaar zonder noemenswaardige overlast naar de omgeving of het milieu aardwarmte gewonnen wordt. De nieuwe put gaat jaarlijks 5-6 MegaWatt thermische energie leveren en dat kan tot een besparing van 4-5 miljoen kuub aardgas leiden. Als die capaciteit 1 jaar eerder gereed was geweest hadden de tuinbouwbedrijven daar nu al de vruchten van kunnen plukken. Dat was zowel goed geweest voor het klimaat (minder CO2-uitstoot), als ook voor de bedrijven en werkgelegenheid in het gebied. Desalnietemin is het fijn dat er begonnen kan worden aan het uitbreiden van het gebruik van aardwarmte in de Koekoekspolder.